HISTÒRIA
UN PASSAT
ESPLENDORÓS

Cabanes, situat a la Plana Alta, es troba a 25 km de Castelló. Els seus 132 km² el converteixen en un dels termes municipals més grans de la província i li atorguen una variada orografia, que va des de paisatges muntanyosos fins a una de les poques zones costaneres verges de la Mediterrània. Actualment té uns 3.000 habitants, distribuïts en diversos nuclis de població: al municipi de Cabanes a la part més interior i la Ribera de Cabanes, on trobem diversos nuclis poblacionals que s'estenen fins a la zona costanera .

HISTÒRIA
UN PASSAT
ESPLENDORÓS

Cabanes, situat a la Plana Alta, es troba a 25 km de Castelló. Els seus 132 km² el converteixen en un dels termes municipals més grans de la província i li atorguen una variada orografia, que va des de paisatges muntanyosos fins a una de les poques zones costaneres verges de la Mediterrània. Actualment té uns 3.000 habitants, distribuïts en diversos nuclis de població: al municipi de Cabanes a la part més interior i la Ribera de Cabanes, on trobem diversos nuclis poblacionals que s’estenen fins a la zona costanera

Del mortòrum
a l'arc romà

Els signes de civilització que es troben a Cabanes es remunten a l’època ibera. Mostra d’això és el poblat iber que es troba a la muntanya que porta de nom Mortórum. Aquest poblat està datat entre els segles VII i I abans de la nostra era. També davant de la costa de Torre de la Sal, es pot veure un poblat que actualment està submergit a la mar.

DEL MITJÀ FINS A L'ACTUALITAT

La vila de Cabanes neix el 1243 com una alqueria que depenia de Miravet. La puixança de Cabanes i la despoblació de Miravet va fer que el 1575 es van annexionar els termes d’Albalat, Sufera i Miravet, d’aquí els tres castells que componen l’escut del municipi. Al començament, Cabanes el constituïen uns quants carrers, però el creixement de la vila va obligar a la reestructuració de les seves muralles, i així va experimentar al llarg dels segles diferents modificacions i ampliacions d’aquesta.

Com tot nucli emmurallat, presentava portals per on entrar i eixir però també per proporcionar un punt de control de l’accés. Destaquen els del Mar, Sant Mateu, Sant Vicent, Sant Antoni i del Sitjar, dels quals només perdura l’últim. El recinte emmurallat es va conservar fins a l’any 1857, però avui encara es poden apreciar dues torres del recinte emmurallat a extramurs .

Cabanes terra de
CIVILITZACIONS